Gå til hoved-indhold

Mini john cooper works GP

APR 3, 2021

Mini John Cooper Works GP - det første eksemplar i Danmark!

I dag leverer vi Danmarks første eksemplar af Mini’s nye MINI GP – nr. 1817 ud af 3000. Ved første øjekast, ligner den måske ikke en hidsig maskine, men Mini John Cooper Works GP er en seriøs maskine når den placeres i de rigtige omgivelser. Praktik og komfort – Ja, det er blot distraktioner som pænt er skåret væk, til fordel for fart og agility.

Når du sætter dig ind i bilen, virker alt bekendt og så alligevel ikke. Alle materialer er, som på den sidste generation af Mini, nøje udvalgt og bortset fra at der er rykket lidt rundt på et par knapper, at du nu har et virtuelt cockpit og at gearstangen er blevet ualmindelig smuk at se på, ja så er det en standard Mini kabine som vi kender den. Når du så kigger efter, bemærker du straks at der mangler et par ting. Mini har nemlig fjernet både bakkameraet, parkeringssensorer, fartpilot og bagrudevisker for at spare hele 75 kg.

Den nye Mini GP er den kraftigste og hurtigste Mini nogensinde. Det er tredje gang, at Mini skaber en hardcore track baseret Mini og denne model afviger faktisk ikke meget fra den oprindelige opskrift på den første GP.  GP-opskriften er simpel – tilføj kraft, fjern vægt og forstærk aerodynamikken på stort set samme måde som Porsche gør på deres 911 GT3RS – og voila, nu har du noget fuldstændigt magisk, som kun få vil værdsætte.

" Lad den 302 HK slippes løs igennem forhjulene og den
begynder straks at kæmpe for trækkraft, greb, stabilitet og til
sidst orientering "

 

 

Og det er netop det der er med denne Mini GP. Du skal vide hvad det er du står overfor, for at værdsætte den. Ellers står man tilbage forvirret over dens manglede bagsæder, den forstærkede konstruktion som kører tværs igennem bilen og dens overdimensionerede bodykit. Men forstår du formlen, så er det hele samlet i en smuk og velskabt pakke.

Når du ligger foden blødt på speederen og holder omdrejningerne nede, kan man næsten mærke bilen vrider sig i en pinefuld smerte, desperat for at du trykker speederen i bund og lader dens turboladet 2.0 fire cylinderet motor med hele 302 HK kaste dig ned af landevejen– vel og mærket kun ved hjælp af dens forhjulstræk. Der findes ikke en komfort knap i bilen af samme årsag. Der er ét køre mode – og det er fremad.

Sagt med andre ord – Udstyret med store iøjnefaldende skørter, lavet af genbrugt kulfiber fundet i i3- og i8-affaldsspanden, smedede fælge som er blandt verdens letteste og en bagvinge inspireret af et Concorde-fly, er denne bil ren muskel og nul procent kropsfedt.
 

"Du skal vide hvad det er du står overfor, for at værdsætte den. "

 

 

Slipper man de 302 HK løs via forhjulene, begynder den straks at kæmpe for trækkraft, greb, stabilitet og til sidst orientering. Bilens mekaniske barnepige, gør hvad den kan for at holde bilen i en rimelig lige linje, men der er meget at håndtere her.

Den otte-trins Steptronic DCT gearkasse er en hurtig og effektiv skifter. Selvom en manuel gearkasse måske ville have være et mere følelsesladet alternativ, har Mini lige nu ingen, der er stærke nok til at klare det vanvittige momentum i den turboladede 2,0-liters motor. Faktisk syntes vi den klæder bilen. Det giver plads til at fokusere på at holde bilen på vejen og den gør man føler sig tryg i alle skift når man skal hurtigt fra start.

Og så tænker du måske – hvorfor i alverden har man ikke udstyret denne 302 HK Concorde med firehjulstræk? Fordi firehjulstræk er et eftertænkt påhængskoncept, en simpel vejgrebsforstærkning kun tilgængelig for Clubman og Countryman. Yderligere ville man tilføje cirka 80 kilo til bilens vægt og så er det afhængigt af relativt langsomtvirkende system. Så nej, bare nej.

"Bilen er så kompakt og fuld af kræft mens den reagere
på det mindste udsving og reagere hurtigt. "

 

Med det sagt, har man faktisk en god føling med bilen. Bilen er så kompakt, fuld af kraft og samtidigt reagerer den på selv de mindste udsving. Ligesom med alt andet skal man lige lære den at kende, men når i er kommet til enighed, så har man en god føling med både dæk, vej og maskine.

Er det er en god hverdagsbil? Nej – men det var heller ikke planen med denne bil. Undervognen er fantastisk på en snoet vej, men dræber dig langsomt på en længere køretur. Hele bilen skriger at track og fart, du mærker hvert eneste lille bump på vejen og bilen som helhed – specielt gearkassen, fungerer bare ikke optimalt på en hyggetur fra af A til B.

Bør man gå på kompromis og tjekke rivaler som GR Yaris (firhjulstræk inkluderet), Megane RS Trophy eller Civic Type R? Vores holdning – nej. Mini GP’en er efter vores mening bare ikke helt sammenlignelig med disse rivaler. De matcher muligvis Mini GP’en i form af street credit – og mod stopuret, men bagved rattet er der kun én af disse biler som stolt bærer John Cooper’s navn, og det mærker man tydeligt. GP’en formår at ramme bullseye med dens evne til at forvandle en hver mand til en lille dreng igen – og det er for os – den vigtigste faktor når vi taler track baseret biler som disse.

 

Hos Drivemade kan vi hjælpe dig med at finde din næste drømmebil til leasing.